Op 9 december 2009 ontvingen we een mail uit Armenie dat een woning (eigenlijk een container/nood woningen) is uitgebrand uit een gezin met drie kinderen. De vader was vorig jaar overleden. Zij kunnen nu voor nood bij de buren terecht en zij kunnen wat kleding van onze contact persoon lenen. Deze familie die al niets had had nu dus echt alles verloren en zij zijn nu in grote nood. Wij hebben Nederland gelijk actie ondernomen, en we hebben een collecte in onze kerk gehouden. Door de vele giften die we mochten ontvangen kon onze contactpersoon in Armenië een andere container met een heleboel andere nodige dingen voor de familie kopen, kachel gebruiks voorwerpen, enz.... het elektrische en andere dingen moeten geregeld worden en de container verder "aangekleed" De contact persoon zorgt ervoor dat alles gedaan wordt. Wij zijn zeer blij en dankbaar dat we dit met zo veel donaties van mensen hebben kunnen doen. Uitgebrandde huis.

..

 . 

De container wordt geplaatst..

.

Hier staan de kinderen van de familie op de foto. Helaas is de moeder ernstig ziek. Zij zijn ook ontzettend blij en dankbaar dat ze hier nu weer kunnen wonen.

 

 

 

 7 December in de avond is het onderkomen van de fam. Khachatryan uitgebrand. De moeder met haar drie kinderen zijn daardoor dakloos geworden. Deze familie komt niet aanmerking voor een nieuwe woning want ze staan niet op de lijst daarvoor. Ze wilden de familie ergens ver weg onderbrengen maar dat hebben ze geweigerd. Na 10 dagen is er door de stichting help de ouderen in Armenië geld verzameld voor een andere containerwoning. Hripsime Khachatryan : Door de houtkachel is de brand ontstaan. Er is niets bruikbaars overgebleven. Omroepster: Er woonden 4 personen in de 6m lange onderkomen. De moeder en drie kinderen. De moeder is ziek en ligt nu in het ziekenhuis. De kinderen slapen nu bij een tante. Sveta Khachatryan (tante): Ik woon met 9 personen in een klein onderkomen maar kan de kinderen toch niet op straat laten! Mijn broer is gestorven. Hoe moet ik hier nu mee aan? Omroepster: Tijdens deze dagen krijgen ze steun met geld en kleding. Ze kregen een container toegewezen door de gemeente maar die ligt zover weg dat ze daar niet mee akkoord konden gaan. En vandaag is er vlakbij hun uitgebrande onderkomen de nieuwe container geplaatst. Het bedrag is geschonken door de stichting help de ouderen in Armenië. Avetik Melik-Sargsyan: Mijn vrienden hebben geld ingezameld om de container en verdere benodigdheden te kopen. Ondertussen hebben wij zorg gedragen voor meubilering en andere nodige dingen. Omroepster: Het is erg belangrijk dat er een toilet gedeelte komt deze was niet in het andere onderkomen. Na een kleine renovatie is dit klaar, de zoon zal dit doen. Armen Khachatryan: Waterpijpen en rioolzal ik in het voorjaar in orde maken. Henrik Khachatryan (oom): Nu hebben de kinderen een groot onderkomen en ze zijn gelukkig ondanks dat de moeder ziek in het ziekenhuis ligt. Omdat de container heel goed is net zo goed dan de onze! Hartelijk dank hiervoor! Sveta Khachatryan (tante) We bedanken de sponsors dat ze de kinderen dit onderkomen hebben gegeven! Omroepster: Na het plaatsen van de container haastten de kinderen zich naar het ziekenhuis om hun moeder te vertellen over deze comfortabele container.

 

Reisverslag 20 september tot 27 september 2009. De eerste indrukken zijn dat er sinds de vorige keer dat wij in Gyumri waren nog maar heel weinig tot niks veranderd is.We bezoeken de ouderen die we afgelopen winter in 2008 geholpen hebben. We gaan eerst naar een blinde vrouw . Ze woont samen met haar neef. Ze zijn nu verhuisd naar een flat. Helaas is dit niet echt een verbetering maar ze had geen keus want de container waar ze eerst woonden was helemaal lek en zat vol schimmel. Ze woont nu 9 hoog zonder kachel en gasaansluiting! Bovendien zit er geen glas in de bovenste verdiepingen van het trappenhuis. Er is ook geen lift! Gelukkig hebben we nog een kachel voor haar kunnen kopen en de gasaansluiting kunnen regelen. Ook komen we bij een flat waar drie oudere vrouwen wonen. Ze wonen in een flat die gedeeltelijk op instorten staat. Er zijn dus al hele stukken vanaf gebrokkeld. Telkens wanneer hun woning weer onbewoonbaar wordt door instortingsgevaar verhuizen ze weer naar een ander gedeelte. We waren bij een oude vrouw die niet meer kon lopen omdat ze een dik been had met een wond. Voor haar hebben we een verpleegkundige kunnen regelen en medicijnen kunnen kopen. Zo zijn we heel veel ouderen tegen gekomen die onze hulp heel erg nodig hadden. De ouderen hebben het ontzettend moeilijk. Ze kunnen geen goede voeding kopen. Er is vaak alleen voldoende voor brood. Heel erg eenzijdig allemaal. Medicijnen kunnen ze vaak ook niet betalen. Voor brandstof is dus ook geen geld. Ze verzamelen alles wat ze maar kunnen vinden. Plastic, karton, stengels van uitgebloeide planten,gedroogde koeievlaaien kortom alle vuilnis die maar brandbaar is. We hebben dus weer met eigen ogen kunnen zien hoe nodig deze hulp is.